Toine Manders

Als directeur van het Haags Juristen College heeft Toine Manders een naam opgebouwd op het gebied van tax planning, estate planning, vermogensbescherming en oprichting en beheer van vennootschappen en trusts voor ondernemers, consultants en vermogende particulieren, zo’n 7000 vennootschappen in totaal. Het Haags Juristen College is tussen 1984 en 1996 bekend geworden met het adviseren van ca. 6000 weigeryuppen bij het ontwijken van de dienstplicht.

Eén van de grote doorbraken bij zijn werkzaamheden was het Inspire Art arrest, waarin het Europese Hof van Justitie tot het oordeel kwam dat iedere Europese ondernemer de vrijheid heeft zijn vennootschap in een andere lidstaat op te richten, en dus mag kiezen voor de lidstaat met het meest ondernemersvriendelijke vennootschapsrecht.

Daarnaast is Toine Manders landelijk voorzitter van de Libertarische Partij (LP). Ook was hij lijsttrekker van de LP voor de Tweede Kamerverkiezingen in 1994. Het libertarisme is een politiek-filosofische stroming die streeft naar maximalisatie van economische en persoonlijke vrijheid voor het individu en minimalisatie van de overheid.

Manders sprak onder andere op de Neyenrode Business Universiteit, Erasmus Universiteit, Rotterdam School of Business en op de universiteiten van Aix-en-Provence, Leuven, Antwerpen en Brussel. Ook was hij te zien bij NOVA, TELEAC, Business Lounge en Jort Kelder’s “Bij ons in de BV”. Naast debatten met o.a. em. hoogleraar fiscale economie Leo Stevens, Emile Ratelband en D66-kamerlid Boris van der Ham, werd Manders geïnterviewd door o.a. het FD, AD, NRC, Telegraaf, Trouw, Elsevier, HP de Tijd, Vrij Nederland, Intermediair, Quote, Management Team, FEM Business, Bizz, De Zaak, Ondernemen! en Zibb. Ook publiceerde Manders artikelen in o.a. het Financieele Dagblad, Rendement, Fiscaal Rendement, Juridische Vraagbaak, Fiat Justitia en op vrijspreker.nl en meervrijheid.nl.

Sinds jaar en dag geeft Manders jaarlijks tientallen seminars voor ondernemers en hun adviseurs. Ook is hij een graag geziene spreker op politiek-filosofische congressen en discussieavonden.

Manders is geschikt als spreker voor een presentatie of lezing, maar ook een ideale discussiepartner voor publiek vanuit alle hoeken van het politieke spectrum.