Direct online uw spreker boeken! Wilt u een spreker boeken of heeft u een vraag? Bel 0226 35 73 00
Heinz Stuy

Heinz Stuy

Heinz Stuy van 6 februari 1945 te Wanne-Eickel (Duitsland) is een van de bekendste doelmannen van Nederland geweest. Stuy speelde voor Telstar, Ajax en FC Amsterdam.

Bij Ajax behaalde hij zijn grootste successen door met de Amsterdamse club driemaal achtereen de Europa Cup 1 te winnen door respectievelijke zege’s op Panathinaikos, Internazionale Milaan en Juventus. In deze finales hield Stuy de nul vast. Eveneens heeft de in Velserbroek wonende keeper nog een record op zijn naam staan. Stuy hield 1082 minuten zijn doel schoon.

Ook kennen we hem van de uitdrukking: “Hé Heinz, zijn de kroketten heet?” Dit kreeg Stuy menigmaal te horen van supporters als hij weer eens een bal losliet, doch het speeltuig in tweede instantie te pakken kreeg. Jarenlang bestierde Heinz ook de bistro ‘La Provence’ in Driehuis, op een steenworp afstand van sportpark Schoonenberg, de thuishaven van Telstar.

Stuy kan moeiteloos allerlei anekdotes vertellen over vooral Ajax en dan met name Johan Cruijff. “Johan was mijn slapie als we met Ajax in trainingskamp gingen voor een Europa Cupwedstrijd. Vaak werd hij ’s morgens wakker in mijn armen,” lacht Heinz.