Direct online uw spreker boeken! Wilt u een spreker boeken of heeft u een vraag? Bel 0226 35 73 00
Geert-Jan Knoops

Geert-Jan Knoops

Geert-Jan Alexander Knoops is (part-time) professor internationaal strafrecht aan de Universiteit van Utrecht. Hij is twee keer gepromoveerd als doctor zowel aan de Universiteit van Leiden (strafrecht) almede aan de Universiteit van Ierland op het gebied van internationaal strafrecht. Daarnaast behaalde hij een LLM graad (Master of Law) aan de Universiteit Leiden op het gebied van het publiek internationaal recht en internationaal strafrecht..

Als advocaat praktiseert Dr. Knoops bij Knoops en Partners advocaten te Amsterdam.

Hij trad en treedt op als advocaat voor verschillende internationale tribunalen zoals het Europese Hof van de Rechten van de Mens in Straatsburg, het ICTY (International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia), ICTR (International Criminal Tribunal for Rwanda) en het Speciale Tribunaal voor Sierra Leone. Tevens is hij toegelaten tot de lijst van advocaten die optreden voor het Internationaal Strafhof te Den Haag, alsmede het Cambodja Tribunaal in Pnom Penh.

In oktober 2005 werd hij benoemd als expert adviseur voor de verdediging in de zaak Hamdan v. Rumsfeld, een zaak die een van de Guantanamo Bay gevangenen betrof en welke zaak in juni 2006 leidde tot een baanbrekende uitspraak bij het Amerikaanse Hooggerechtshof. In 2009 bracht hij over de sluiting van Guantanamo Bay een advies uit aan de Obama-regering.

Als adviseur is hij ook verbonden aan Sunsglow New York, een Amerikaanse organisatie en denktank die zich richt op het bevorderen van internationaal recht.

Dr. Knoops heeft de rang van (reserve) majoor binnen het Koninklijke Nederlandse Korps Mariniers en treedt op als juridisch adviseur voor het Korps Mariniers tijdens verschillende internationale oefeningen. Door zijn expertise op het gebied van internationaal strafrecht verscheen hij als deskundige voor de Nederlandse Parlementaire Commissie inzake de ISAF (International Security Assistance Force) missie in Uruzgan (Afghanistan) alsmede voor de Parlementaire Commissie Bestrijding Piraterij.

Dr. Knoops is op 29 april 2009 gedecoreerd als Officier in de Orde van Oranje Nassau door Koningin Beatrix voor zijn rol en bijdrage aan de ontwikkeling van het recht en zijn bijdrage op dit punt aan de Nederlandse politiek. Dr. Knoops is de auteur van verschillende boeken op het gebied van nationaal en internationaal recht. en heeft twee thrillers geschreven en een boek over de rechtszaak Eric O., welk boek in 2011 zal worden verfilmd door een Canadees/Amerikaanse filmmaatschappij. Dr. Knoops is als raadsman betrokken bij verschillende revisiezaken in Nederland die hebben geleid tot heropening van belangrijke strafprocessen, zoals de Puttense Moordzaak (2002), de Deventer Moordzaak (2008), de zaak van Ina Post (2010) en de juridisch baanbrekende zaak van klokkenluider Fred Spijkers bij de CRvB (2010).

Dr. Knoops is als columnist internationaal recht verbonden aan BNR Nieuwsradio, op welke radiozender hij sinds 2009 een wekelijkse column heeft.

Dr. Knoops is als semi-professioneel zeiler verbonden aan een zeilteam dat binnen Europa aan zeilraces deelneemt. Daarnaast is hij een middenlange afstand hardloper, een gediplomeerd diepzeeduiker en tevens bergklimmer. Hij heeft deel uitgemaakt van verschillende duikexpedities over de wereld. Gedurende zijn jeugd was hij voetbalspeler bij PSV Eindhoven. Voordat hij als advocaat begon in 1987, studeerde hij af als onderwijzer met specialisatie lichamelijk opvoeding. Internationaal sportrecht vormt dan ook tevens onderdeel van zijn praktijk.

Dr. Knoops is gehuwd met Mr. C.J. Knoops-Hamburger, managing director en advocaat van Knoops & Partners advocaten en heeft drie zonen.