Direct online uw spreker boeken! Wilt u een spreker boeken of heeft u een vraag? Bel 0226 35 73 00
Gerard Pabst

Gerard Pabst

Nederland aan/in de WIJN ????

Gerard Pabst, geboren op 07 augustus te Zwijndrecht.

Als jonge vent werd je gevraagd wat je ‘later’ wilde worden! Geen idee… Maar drankjes en eten trokken wel de meeste aandacht, vooral in opzicht van de verschillende smaken. Langzamerhand werd de keuze wat makkelijker. Aan de slag gegaan bij één van de Brabantse Brouwerijen, waar al snel duidelijk werd, dat Gerard over bijzondere smaakpapillen beschikte. Werken in een Brouwerij is uiteindelijk geen doorsnee vak wat je op school kan leren, maar juist wel aan de koperen ketels. In de spaarzame vrije tijd de opleiding gevolgd tot liquorist wat natuurlijk uitmondde in pruttelen en brouwen van eigen recepten resp. likeurtjes.

Dan kom je iemand tegen die je de geneugten en variatie in smaken bijbrengt van Wijn . In combinatie met allerlei gerechten, hapjes of niet voor de hand liggende spijzen. Haast bijna on-Nederlands zou je denken,maar wel echt Bourgondisch!

Toen is het in een sneltreinvaart gegaan en openbaarde de ware passie voor deze godendrank zich ook bij Gerard, die zich ondertussen was gaan bekwamen met alles wat maar met wijn en spijs combinaties voor de hand lag. Wijncursussen, wijncertificaat, docent hierin..eigenlijk alles wat je maar kan halen op het wijn gebied. Tot het hoogste niveau in Frankrijk toe, wat resulteerde in Proefmeester. Uiteindelijk via de gerenommeerde wijnimporteurs terecht gekomen tot op het hoogste vlak in de top horeca in Nederland. In ‘la douce France’ ging dat niet lukken, natuurlijk !

Voorts bij de internationale wijnhuizen proeven en inkopen, onbekende wijnboeren opzoeken en de juweeltjes eruit zien te halen! Ik liep toendertijd gewoon eerst dé Keuken in om directe voeling met de chef & keuken in restaurants te verkrijgen. Dat was waar ik mij op dat moment, niet onverdienstelijk overigens, grotendeels mee bezig hield. Door te beleven en ervaren wordt ook het emotionele aspect versterkt. Dus in een ontspannen en prettige sfeer, ontdaan van snobisme, overtuig je de consument makkelijker dat wijn spannend en vooral met spijzen erbij geweldig lekker kan zijn! Feit is, dat de doorsnee drinker een complete leek is als het gaat om wijngebruik in combinatie met spijzen. Maar goede, leuke en begrijpelijke informatie en uitleg blijft uit. En zo blijkt, dat er géén sprake is van desinteresse bij de consument, maar dat de ingewikkelde en vooral snobistische manier van verkopers en handelaren in het wijnwereldje er debet aan zijn.

Proefmeester Gerard Pabst beleefde bovenstaand concept op een van zijn vele wijnreizen en hij wist dat dit hét was!!!

Met volledige steun van zijn vrouw besloot hij baan en zekerheid op te geven en begon hij de speurtocht naar een stukje Frankrijk in Holland. Dit werd gevonden in een romantisch gehucht aan het historische dorpspleintje en wel in Klein-Zundert. Een oude en verwaarloosde Brabantse boerderij, die het perfecte decor van Frankrijk deed oproepen. Hier ging het echtpaar Pabst aan de slag, verbouwde en creëerde, inclusief jeu de boules banen, het eerste Wijnproeflokaal in Nederland. Maar, Gerard kreeg geen vergunning, dus een tegenslag. Doorzetten en niet opgeven, hoe diep je ook moet gaan!

Inmiddels al een aantal opmerkelijke awards gewonnen met dit unieke Proef-concept. Alles uiteraard begeleid door Proefmeester Gerard met simpele opdrachtjes, hilariteit verzekerd, voor iedereen mee te maken, niet op een cursusachtige manier dus, maar juist improviseren door de interactie met de consument! Vooral door lekker meedoen en beleven wordt dit dé uitdaging voor uw smaak!

Een ware ANDERE culinaire belevenis!! Restaurants zijn inmiddels ook meer in deze manier van aanpak geloven, en zelfs gerenommeerde wijnimporteurs willen deze bruikbare info van Gerard Pabst, ombuigen naar hun verkoopstrategie.

Inmiddels vertaald deze ommekeer in Wijn en spijs land zich tot het bedenken van formats voor de Nederlandse TV, waar Gerard nu volop mee bezig is. Juist deze media is geïnteresseerd naar een TV-programma over deze culinaire ‘revolutie’! Gerard geeft nu al achter de schermen culinair advies en controleert de combinaties. Een bijzondere vent die als Proefmeester eenzaam in Nederland nog iedere dag moet worstelen naar erkenning. Omdat er maar enkele Proefmeesters zijn is wordt dit gewoonweg onderschat. De bekende bibs wordt er op zijn Hollands mee afgeveegd!.

Gerard heeft talloze voorbeelden en hilarische anekdotes in de loop van de jaren meegemaakt en verzameld. Enorm smakelijk, humoristisch om deze aan te horen en tegelijk eigenlijk enorm frustrerend voor dé Proefmeester.

Laat Gerard u en uw gezelschap eens lekker verbazen! Mét of zonder goed glas….en een heerlijk stuk kaas.