Direct online uw spreker boeken! Wilt u een spreker boeken of heeft u een vraag? Bel 0226 35 73 00
Henk Evenblij

Henk Evenblij

Henk Evenblij

Voor voetbal kon je Henk Evenblij uit zijn bed halen. De Zaankanter was er dag en nacht mee in de weer. Hij leek ook een uitstekende prof te worden bij Telstar, maar wist toch niet door te breken. Trainer Jan Rab vond hem te klein voor de eredivisie en van Piet de Visser mocht bij pas bier en cognac zuipen en grote sigaren roken als hij 50 jaar was. Uiteindelijk vertrok hij naar het ZFC van Simon Kistemaker totdat de club vanwege een grote sanering het betaalde voetbal vaarwel moest zeggen. En daar oefenwedstrijden voor KV Turnhout en Thor Waterschei geen soelaas opleverden, keerde Evenblij terug naar de amateurs. En startte bovendien zijn journalistieke loopbaan. Eerst voor bijna 10 jaar bij dagblad De Zaanlander, daarna werd hij voetbalreporter voor De Telegraaf.

Hij versloeg vijf wereldkampioenschappen, zeven EK’s en zo’n 350 Europa Cupwedstrijden. In die periode was Evenblij een van de eerste clubwatchers in Nederland. Dit hield in dat hij de clubs die in internationaal verband speelden dag en nacht volgde. Zo was hij kind aan huis bij Ajax, Feyenoord, PSV, FC Utrecht, FC Groningen, FC Twente, SC Heerenveen, Sparta, Willem II, NEC, AZ, Fortuna Sittard en Vitesse. Over alle clubs kan hij dan ook geweldige anekdotes vertellen. Tussen de bedrijven door schreef Evenblij ook zes boeken. Allereerst was daar ’t Profje waarin hij vertelt dat je aanleg moet hebben om als prof te slagen en nog meer geluk. De Voetbalreiziger staat bol van de anekdotes over collega’s. Want als de heren van de pers over de grens zijn gebeuren er vreemde dingen. Zomaar wat roepen, altijd goed is een hilarisch abc over de huidige tijd. Ajax momentje is een niet opgang gekomen briefwisseling tussen een Ajax supporter en een Feyenoord fan. Bij het lezen van Vanavond eten we dolfijn lach je je suf van een aaneenschakeling van kolderieke gebeurtenissen.

En in zijn laatste boek, Dood doet leven, geeft hij een ooggetuige verslag van zijn gevecht en het overwinnen van kanker. Om Henk Evenblij kom je niet heen. Je moet hem horen vertellen over natuurlijk de voetballerij en uiteraard zijn belevenissen als journalist. Henk is een aanrader, want hij laat mensen slap doen liggen van het lachen!