Direct online uw spreker boeken! Wilt u een spreker boeken of heeft u een vraag? Bel 0226 35 73 00
Hans Nijland

Hans Nijland

Op natuurlijke en spontane wijze geeft Nijland tijdens bijeenkomsten inzicht in het leiding geven aan een betaald voetbal organisatie en het werk achter de schermen. Onder de titels ‘Langs de rand van de afgrond groeien de mooiste bloemen’ en ‘De wondere wereld die betaald voetbal heet’ verzorgt Nijland boeiende lezingen met een stevige knipoog, vol anekdotes uit de praktijk.

Hans Nijland is geboren op 12 mei 1960 te Amstelveen.

Nijland richtte als zelfstandig ondernemer uitgeverij Ad Rem op en verkocht het florerende bedrijf halverwege de jaren ’90. Op zoek naar een nieuwe uitdaging werd hij gevraagd door FC Groningen. De ‘Trots van het Noorden’ was zijn glans aan het verliezen en zware tijden volgden.

Hans Nijland begon op 1 juni 1996 als commercieel manager bij de voetbalclub, maar een half jaar later al werd hij benoemd tot algemeen directeur.

Nijland is nu al bijna vijftien jaar de beleidsbepaler van FC Groningen en één van de langst zittende directeuren in het betaalde voetbal. Onder zijn leiding krabbelde de noodlijdende en zieltogende Groningse club weer op tot het voetbalbolwerk van Noord-Nederland van heden ten dagen.

Mede dankzij de inspanningen van Nijland verrees het prachtige, gloednieuwe en succesvolle Euroborg. Het stadion kreeg al snel de indrukwekkende bijnaam De Groene Kathedraal. Door de sportieve successen groeide Euroborg al snel weer uit haar jasje. Na twee zomers op rij een verbouwing te hebben doorgevoerd is de capaciteit van het stadion inmiddels opgeschroefd naar een totaal van 22.579 plaatsen. Er bestaan plannen voor verdere uitbreiding.

Na een afwezigheid van veertien jaar kwalificeerde FC Groningen zich in 2006 en 2007 twee jaar op rij voor Europees voetbal. Sinds de invoering van de play-offs ontbrak FC Groningen niet één maal bij het toetje van de Eredivisie en werden steeds de sportieve doelstellingen gehaald.

Op papier lijkt dit makkelijker, dan in de praktijk het geval is. De turbulente wereld van het betaalde voetbal kent namelijk weinig zekerheden. Onder leiding van Nijland slaagt directie en management van FC Groningen er niettemin al jaren in rust en stabiliteit uit te stralen door kennis en ervaring. Nijland wordt dan ook regelmatig gevraagd voor lezingen en presentaties.